top of page

Öppet vatten

Att simma i öppet vatten är betydligt roligare, intressantare och skönare än att simma fram och tillbaka i den låda fylld med vatten som en bassäng är. Det ger en helt annan frihet. Friheten att simma i sin bubbla utan att bli avbruten av dessa ständiga vändningar i bassängen. Friheten att simma i varierande förhållanden. Från att glida fram i plattvatten till att simma i höga vågor och följa dem utan att kämpa emot dem. Att bli ett med vattnet. En fantastisk känsla.

Bli gärna inspirerad av öppetvattensimning genom att titta på filmerna från simläger vi deltagit i.

Andning

  • Lär dig att andas åt båda hållen

  • Du måste kunna parera för vågor och blåst och man vet inte från början vilket håll de kan komma ifrån

Sikt

 http://www.totalimmersion.net/forum/showthread.php?t=1424

Att trycka ner handen och lyfta huvudet gör att benen sjunker och vattenmotståndet ökar. Det gäller ju att ligga parallellt med vattenytan i görligaste mån. Det sätt jag rekommenderar och som jag använder är att lyfta huvudet just så pass att ögonen kommer ovanför vattenytan, som en alligator, i samband med att ena armen sträcks fram och sedan därifrån direkt till andning. Alternativt kan man gå tillbaks med huvudet och andas först vid nästa armtag. Testa vilket som känns bäst. Öva att titta upp både med vänster arm först och höger arm först.

Vågor

  • Simma avslappnat och följsamt - kämpa inte emot vågorna

Övningar

  • Simma mot något föremål på land eller i vattnet

  • Titta upp på vart 3:e armtag

  • Vart 5:e, 7:e, 9:e

  • Simma mot något föremål en bra bit bort utan att titta och notera var ni hamnar i förhållande till det

Våtdräkt

De flesta verkar föredra att använda våtdräkt i öppet vatten. Jag rekommenderar dock när möjlighet finns, simma utan, det ger en så mycket bättre känsla.

 

Min erfarenhet av våtdräkt är att jag har svårt att använda långärmade sådana. Jag har haft två och sålt båda. Jag har nu en ärmlös som jag främst använder vid Swim the Arctic Circle, när vattentemperaturen understiger 16° och våtdräkt är obligatorisk. Det innebär också att jag innan tränar en del i våtdräkt, vilken jag rekommenderar om du ska delta i någon tävling med våtdräkt. Jag har en Sailfish Edge.

 

Tänk på att våtdräkten ändrar vattenläget. Om flytkraften blir för stark är det svårt att hålla en bra teknik. Den ärmlösa jag har har är tunn, för att just kunna simma med bra teknik.

Om ni har mjölighet prova dig gärna fram så att du får en som passar dig. Välj en som är gjord för simning. Tyvärr verkar det vara så att ju dyrare desto bättre anpassning har de kring axlarna.

Det dräller av tips kring val av våtdräkt där ute. Mitt tips är att googla t ex  'välja våtdräkt' och sedan studera lämpliga träffar.

 

Och du, tänk på att aldrig fisa i en våtdräkt 😂

fart in a wetsuit.jpg

Skämt åsido, så gjorde jag faktiskt det under ett av min lopp i Swim the Arctic Circle där vattentemperaturen påtvingade användadet av våtdräkt. Jag fes i min ärmlösa våtdräkt och fisen höll sig kvar, så vid varje rotation kände jag hur den bytte sida 😂

bottom of page