top of page

Vintersimning

Vänja sig med kallt vatten

Det bästa sättet att komma igång att helt enkelt fortsätta sommarens öppetvattensimning när vattnet blir kallare och kallare. Man kan redan på sommaren vänja sig med att duscha kallt, vilket även kan vara ett komplement året om.

Öppet vintervatten och vakar i Luleå

Det finns en satsning här i Luleå på att skapa ett kallbadhus. Den har inletts med en facebooksgrupp Vinterbad i Luleå. Genom den kan man hitta nuvarande platser i Luleå för simning och bad.

Norra Gäddviksströmmen

När vattnet frusit på är bakströmmen i den norra Gäddviksströmmen oftast enda stället att simma på. Det kan variera från år till år hur länge den är öppen. Läs mer...

Brinkvaken

Att utnyttja en mindre vak är ett sätt att vänja sig med kallt vatten då man inte har tillgång till sammanhängande öppet vatten som man kan simma i.  För ändamålet har vi byggt en vak på Svartöbrinken. Vi kallar den Brinkvaken. Läs mer...

Andra vakar

Det finns ytterligare vakar i Luleå, t ex Oscarsvak, Björksvaken och Notvaken. För information om dessa hänvisar vi till Vinterbad i Luleå.

Det är någonting eljest med naturen här. Den finns för alla men är sin egen. Att ha den höga skogen runt om sig och den klara älven framför sig, det är en fantastisk plats att vara på. Här kan vi verkligen vakna upp. Du måste vara här och nu när du är i älven, känna hur sinnen öppnar sig och kroppen kommer till liv. När du kliver upp ur de iskalla strömmarna bär du en värme inom dig. Man känner livet i sig. Man är. Värmen sitter kvar i kroppen en stund. Sen gör du upp en eld. Om någon frågar oss varför vi gör som vi gör, kanske svaret blir ”för att vi kan”. Det är inte svårare och det blir inte enklare. När du kommer hit på morgonen och solen skiner på Luleås vackra vårvinter, när snön gnistrar och vattnet flyter fram, då känner du att så här ska det vara. Precis så här ska det vara.

bottom of page